TMO 2019 Dönemi Çeltik Alım Fiyat ve Politikaları Açıklandı

TMO'nun Kamuoyu Açıklaması Şöyle:

“2019 DÖNEMİ ÇELTİK ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI

2019 yılı çeltik hasatı Ağustos ayının sonunda lokal olarak başlamış olup önümüzdeki günlerde yoğunlaşması beklenmektedir.

Ülkemiz çeltik üretiminin geçen yıla göre %4 artışla 975 bin ton seviyelerinde olacağı tahmin edilmektedir.

Bu yıl TMO tarafından çeltik alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:

1. TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 210 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda çeltik alım faaliyeti gösterecektir.

2. TMO iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara çeltik bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki çeltik üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

3. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler çeltiklerini elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabileceklerdir.

4. Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği ve depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.

5. TMO işyerlerinde tüm kesimlerden 31 Aralık 2019 tarihine kadar emanet alım yapılacaktır.

6. Tüccar ve şirketler; talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet çeltikleri ile TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolarda bulunan çeltiklerini (ELÜS olarak) 1 Nisan - 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında TMO'ya satabileceklerdir.

7. Üreticilerimizin TMO iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uygulamaya konulan randevulu alım sistemine devam edilecektir.

8. Randevular İnternet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlüklerimiz ile ajans amirliklerimizden de alınabilecektir.

9. Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

10. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO'dan %30 avans alabilecektir.

11. Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan çeltik için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

12. TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25'i TMO tarafından karşılanacaktır.

13. Ürün bedeli ödemeleri, çeltiğin TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır.

2018 yılında ton başına 2.600 TL olarak açıklanan 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatı %17,3 artırılarak ton başına 3.050 TL olarak belirlenmiştir.

60 randıman Osmancık çeşit çeltik için belirlenmiş olan 3.050 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilecek yaklaşık 180 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 3.230 TL/Tona kadar yükselmektedir.

Açıklanan bu fiyatla üretici; maliyete göre %66, yani ton başına 1.280 TL gelir elde etmiş olacaktır.

TMO'ya çeltik teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

Lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan yatırım hesabı açmaları,

Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,

gerekmektedir.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.

TMO tarafından yapılacak olan çeltik alımlarının ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLĞÜ

Anlaşmalı bankalar:

Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Yapı ve Kredi Bankası"

2019 DÖNEMİ TMO ÇELTİK ALIM FİYATLARI

GRUP ADI